Telefon: 412 1 314 / 412 1 414

  • Telefon

    0552 418 52 41
  • Merkez Mh. Mareşal Fevzi Çakmak Cd.
    (Kaymakamlık Karşısı) No: 28/1/1
    Gölcük/KOCAELİ
  • Mesai Saatleri

    09:00 18:00
    Pzr: kapalı

Çocuklarda diş muayenesi ilk ne zaman yapılmalıdır?


Çocuklarda ilk muayene için yaş olarak belirtemeyiz, fakat şunu söyleyebiliriz; “ilk süt dişler sürmeye başladığında”. Dişlerin sürmeleri birçok faktöre bağlı olduğu için süre veya yaşa bağlı kalmamıza gerek yoktur (genellikle 6 ay-1 yaş arasına denk gelir). Ayrıca ilk muayene çok önemlidir ve çocuğun hekime alışma sürecinde önemli rol oynar.


İlk diş hekimi muayenesine gelmeden önce ailelere önerileriniz var mıdır?


Aileler, genellikle çocuklarını hazırlayarak hekimlere yardımcı olmak isterler ama farkında olmadan çocukların bizden çekinmelerine veya korkmalarına neden olacak anahtar sözcükler kullanırlar. Aslında ailenin, çocuğuna sadece doktorun dişlerini kontrol edip sayacağını söylemesi yeterli olacaktır. Zaten çocuk diş hekimleri bütün çocukların kendilerine ilk defa geldiğini varsayarak her şeyi açıklayarak onları rahatlatarak korkutmadan bu işlemi tamamlarlar. Ayrıca şunları da tavsiye niteliğinde ekleyebiliriz;
“korkma, hiç acımayacak vb.” gibi cümleler kullanmayınız.
Hediye teklif ederek, işlemin zor olacağı gibi algılamasına neden olmayınız.
Kendi tecrübelerinizden bahsetmeyiniz.
İşlemler (diş bakmaktan başka bir şey yapmayacak gibi) konusunda çocuğunuza söz vermeyiniz.


Süt dişleri neden önemlidir?


Türkiye’de birçok ailenin söylediği bir cümle vardır; “Süt dişleri zaten düşmeyecek mi? Neden tedavisini yapalım ki!!!”. Bu düşünce son derece yanlıştır. Süt dişleri çocuğunun beslenmesinde önemli rol oynar, dişler yoksa etkili beslenme olmaz. Beslenmede aksaklıklar olursa büyüme ve gelişme, olması gerektiği olamaz. Süt dişlerinde erken kayıplar varsa konuşma bozulur. Ayrıca çocuklarda estetik kaygılar başlar (örn; ön süt dişlerinde çürük olan çocukların fotoğraflarda basit gülümsemesi veya arkadaşlarının onunla dalga geçmesi). Son olarak bu süt dişlerinin daimi dişler için çeneye rehberlik etmesi ve onlar için yer rezervi görevini üstlenmelerini de ekleyebiliriz. 


Korkan veya yaşı çok küçük çocuklarda diş tedavileri nasıl yapılabilir?


Bize gelen her hasta korkuyor maalesef . Öncelikle bütün hastalar ilk muayene iyi bir şekilde analiz edilmesi gereklidir. Korkan çocuk için korkunun nedeni bulunabilirse tedaviler koltukta devam edilebilir. Fakat bu ne yazık ki her zaman mümkün olamıyor. Biz de alternatif olarak genel anestezi seçeneğini sunuyoruz. Ayrıca yaşı daha küçük olan çocuklarda çürük dişlerin tedavisinde de genel anesteziyi tercih ediyoruz. Fakat şunu ayrıca belirtmek isterim ki; Her korkan hasta ve her çocuk genel anestezi hastası değildir. Bu değerlendirme kişiye özel şekilde değerlendirilip karar verilir. En önemli nokta ise Çocuklarda genel anestezi amaç değil araçtır, yani gerektiğinde yapılır. 
Aileler, çocukların diş sağlığından birincil sorumludur. Yani kontrollere götürmeleri, ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gereklidir. Ayrıca bunların nasıl olacağı konusunu araştırırken internetteki veya sosyal medyadaki yanlış bilgilere aldanmasınlar. Bu konuda, konunun uzmanı olan kişilere danışmaları gerekmektedir. Yani bizlere danışmalarını tavsiye ederim. 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *